KultKapuK

Bejegyzés ideje: 2017-10-01 11:12:01

Szent Mihály Sopron védőszentje, emléknapja pedig a város ünnepe. Ilyenkor országszerte a helyi értékeket, hagyományokat és kincseket ünneplik – így tesznek idén a belvárosban is.

 

2017. szeptember 30-án szombaton a Munkácsy teremben nyílt Soproni Somlai Attila festőművész új tárlata: 40 régi soproni kapu festett képeivel. „A Hűség kapui” c. kiállítás anyaga a soproni bemutató után több helyszínen is látható lesz majd: többek között Szombathelyen, a Budai Várban és Brüsszelben is. Soproni Somlai Attila nemcsak megörökítette a régi város ódon kapuzatait, hanem képeivel tiszteleg a szorgalmas elődök és a hajdani iparosság előtt. „A kapu maga a lehetőség. Hogy belépjünk Máshová… és hogy elhagyjunk Valamit…” – áll a kiállítás bevezetőjében.

Ez az izgalmasnak ígérkező tárlat ihlette a mára meghirdetett programot: október 1-én vasárnap a délelőtti ünnepi szentmise után egy újszerű vállalkozásba fogtak KultKapuK elnevezéssel 14:00 és 18.00 óra között 30 belvárosi kapualjba szerveznek élményt ígérő kulturális tartalmakat: művészetet, várostörténetet, iparosságot, környezetkultúrát, soproni falatokat és italokat. Egy igazi kulturált délután lesz ez, ahol csupa soproni művész, egyesület, intézmény, civil szervezet és baráti kör segíti az egyes programhelyszíneket. Mindenhol soproni értékekkel, soproni kincsekkel és soproni tudással találkozhatnak a közös kalandra vállalkozók, hiszen Szent Mihály napja a város ünnepe. A kapualjakban Hűség-pontok gyűjthetők, amelyek után a belvárosi vendéglátóhelyek soproni ízekkel, a Pro Kultúra pedig kedvezményes bérletvásárlással illetve kiállítási belépővel jutalmazza a kultúrabarátokat. A program nyitányaként Dr. Fodor Tamás polgármester a Városháza féltve őrzött festményeiből mutat ízelítőt, amikor megnyitja a Városháza kapuját. Zárásképpen pedig a Liszt Ferenc Kulturális Központ kapuit nyitja meg Pataki András ügyvezető igazgató, hogy ott megszólalhasson az intézmény új zongorája. A KultKapuK teljes programkínálata ingyenesen látogatható, a helyszínek kiválasztásában Sulyok Gabriella rajzos várostérképe segíti az érdeklődőket.

http://sopron.e-cafe.hu/rovidurl/930
Hozzászólások:
A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges!
e-Cafe 1.7.1