Ünnepi hetek és barlangszínház

Bejegyzés ideje: 2017-06-08 10:56:49
Indul a Soproni Ünnepi Hetek rendezvénysorozata, ahol már őszig tartanak a programok. Kezdődik a barlangszínházi évad is: világsztárok érkeznek, Aidával nyílik és Stanley Jordannel zárul a szezon.
 

A Sopron FolkFest tánctalálkozóval kezdődik a Soproni Ünnepi Hetek (SÜH) összművészeti fesztivál június 16-án a leghűségesebb városban. Az őszig tartó nagyszabású városi rendezvénysorozat keretében koncertek, gyermekprogramok, színházi előadások, zenés produkciók, folklórbemutatók, hangversenyek, kiállítások várják több helyszínen az érdeklődőket.

 

A Soproni Ünnepi Heteket 1957-ben rendezték meg először. Azóta évente a nyári idegenforgalmi szezonban kínál különleges művészi produkciókat a városlakóknak, valamint a nagyszámú hazai és külföldi érdeklődőnek. A rendezvénysorozat az elmúlt esztendőkben egyre gazdagodott programokban, így már egészen szeptemberig tart idén. A június 16-ai megnyitót a Fő téren tartják a FolkFest tánctalálkozó keretében. A házigazda soproni táncegyüttesek mellett a győrújbaráti Csobolyó Táncegyüttes, a dunaszerdahelyi Csallóközi Néptáncegyüttes és táncegyüttes is fellép. Népzenei, világzenei, jazz produkciókat is láthat a közönség a fesztiválon, érkezik több formáció, köztük  a Ladánybene 27 zenekar is. A felállított standoknál pedig soproni borászok italait lehet megkóstolni.

 

A „Koncertek a szabadban” sorozat jegyében június 25-től vasárnaponként 18 órától a Várisi zenepavilon és az Erzsébet-kerti zenepavilon ad helyet különböző műfajokban játszó együtteseknek. A két helyszínen felváltva szerveznek zenés esteket a nyári hétvégéken egészen szeptember 3-ig. Tartanak fúvószenekari találkozót, de a reggae, a ska, és a blues műfajok képviselői eljönnek Sopronba. Mások mellett fellép majd a Ska Tunes, a Grunge Acoustic és a Blues Hangers is.

 

A Várkerületen is lesznek koncertek: júliusban jön Lajkó Félix, Kónyai Tibor és Lilien, s a Szénási Group is.

 

Természetesen a kedvelt Tündérfesztivált is megrendezik majd Sopronban június 24-én.

 

A Liszt teraszon a VOLT Fesztivál ideje alatt zongoramuzsika és mindennap más-más soproni borászat kóstolói várják az érdeklődőket a Liszt Központ épülete előtt. A hangszerek mögött Gayer Mátyás, Kónyai Tibor, Pozsár Máté, Szabó Máté, Varga Gábor, Váradi Albert ül majd. Ezeken a napokon délután három órától bábszínházi előadások is várják a kicsiket.

 

Hangversenyekkel is várják az érdeklődőket a nyáron Sopronban. Az egyetemen június 23-án Kodály emlékkoncertet tartanak a Kórus Spontánusz, Árvayné Nezvald Anett hegedűs, Horváth Ábel zongorista közreműködésével. Vezényel: Kocsis-Holper Zoltán. Másnap pedig a fertőrákosi barlangszínházban Egy kis éji zene címmel Kóczán Péter vezetésével a Soproni Liszt Ferenc Szimfonikus Zenekar tagjai adnak koncertet Szent Iván éjjelén. Műsorukon Mozart-, Mascagni- és Bartók-művek szerepelnek.

 

Tárlatokban is gazdag lesz idén a SÜH. A Munkácsy teremben nyílik június 16-án  a VOLT ART csoportos kiállítás, amely egy hónapig látható.  A Telekom VOLT Fesztivál az elmúlt 25 évben a fő zenei profil mellett mindvégig törekedett arra, hogy a kortárs képzőművészet is teret kapjon vagy a fesztivál területén, vagy Sopron reprezentatív kiállítótereiben. Idén a Pro Kultúra Sopron Munkácsy termébe mindazokat a képzőművészeket meghívták, akik az elmúlt években már kiállítottak. A meghívott művészek sora illusztris: ef Zámbó István, feLugossy László, Győri Márton, Magyarósi Éva, drMáriás, NEM MI VOLTUNK! CREW, Sinkovics Ede, Soós Nóra, Szurcsik József, Töttös Kata, Verebélyi Diána és Wahorn András. A kiállításhoz kapcsolódva Sopronban is bemutatják a SOHAVÉGETNEMÉRŐS TÖRTÉNETEK WELLHELLO-RA című fotókiállítást.

 

A Festőteremben június 21-én nyílik Baksai 60 címmel Baksai József festőművész  tárlata.

 

Szakrális eseményeket is rendeznek idén a SÜH keretében. Mennyek királynéja címmel Nagyboldogasszony napi Szűz Mária kiállítást és előadást szerveznek a Liszt Központban és a Munkácsy teremben augusztus 7. és 21. között. A kiállított műalkotások a világ minden tájáról, jelentős részben ismert Mária-kegyhelyekről származnak. Gera Olga a gyűjtemény őrzője augusztus 8-án és 15-én tárlatvezetést tart. Kísérőprogramként augusztus 15-én Pitti Katalin operaénekes és Hegedűs Valér zongoraművész lép fel, Molnár V. József  néplélek- és néprajz-kutató pedig előadást tart Nagyboldogasszonyról.

 

A Soproni Ünnepi Hetekkel egy időben kezdődik a szezon a fertőrákosi barlangszínházban. A nyitóelőadás Elton John – Tim Rice Aida című musicalje Stéphanie Schlesser, Vastag Tamás, Füredi Nikolett és Szomor György főszereplésével, Pataki András rendezésében.

 

 

Stéphanie Schlesser, Vastag Tamás, Füredi Nikolett és Szomor György főszereplésével, Pataki András rendezésében mutatja be a Soproni Petőfi Színház Elton John – Tim Rice Aida című musicaljét először június 15-én a Fertőrákosi Kőfejtő és Barlangszínházban. Az előadás nyitja az idei barlangszínházi szezont, kimondottan ennek a játszóhelynek az adottságait, atmoszféráját figyelembe véve alakítják ki az egyiptomi kultúra monumentalitását idéző díszlet- és látványvilágot. A produkció létrehozásában mintegy százan vesznek részt, a népszerű slágerek zenekaros kísérettel szólalnak meg, a zenei vezető és karmester Oberfrank Péter Liszt-díjas, érdemes művész. A darab díszlettervezője és koreográfusa Szakál Attila, aki a 2007-es magyarországi, székesfehérvári ősbemutatónak volt a társkoreográfusa. Az ő javaslatára került be a produkcióba a Franciaországban élő Stéphanie Schlesser, akinek édesanyja magyar származású, édesapja luxemburgi. Az énekesnő vállalta azt, hogy magyarul adja elő az előadás dalait.

 

A nemzetközileg is elismert énekesnő Belgiumban született, 18 évesen költözött Párizsba, mivel felvételt nyert az exkluzív Nemzetközi Musical Akadémiára, ahol évfolyamelsőként diplomázott. Jelenleg énektanárnőként is dolgozik az akadémián. A diploma megszerzése után azonnal leszerződtették a „Párizsi Notre-Dame” című francia musical ázsiai turnéjára Fleur de Lys szerepére. A féléves turné alatt közel 100-szor játszotta ezt a szerepet, és bejárta Dél-Koreát, Taiwant és Libanont. A következő felkérés a „Rómeó és Júlia” című musical volt, ahol Júliát játszotta ismét Dél-Koreában. Párizsba visszatérve a „Madiba” című, Nelson Mandela életéről szóló musicalben lépett fel.

 

A meghívott sztárénekesek mellett a soproni teátrum társulata, a teljes Sopron Balett, a produkció zenekara és kórusának tagjai, a Petőfi Színház színitanodájának hallgatói és a Dirty Dance Sopron tagjai is részt vesznek az előadásban. A jelmeztervező Húros Annamária.

 

A barlangszínházi nyitó előadás június 15-én lesz, majd látható a produkció az elkövetkezendő három napban, valamint ráadásként június 30-án és július 1-jén is.

 

Az Aida mellett az idei szezon nagy meglepetése és különlegessége, hogy a barlangszínházban koncertezik a szeptember 30-ai nagyszabású záróesten Stanley Jordan, a nemzetközi jazzélet egyik nagy sztárja, legendája, aki mellett a világ egyik legjobb dobosának tartott, lövői születésű Horváth Kornél, valamint a szintén világklasszis basszusgitáros, Christian Galvez és Dörnyei Gábor dobos lép színpadra. A négy világhírű művész az amerikai, a brazil, az afro és az európai zenekultúrából merítve hoz létre izgalmas zenét, és nyújt a közönségnek egyedülálló élményt.

 

Stanley Jordan amerikai gitáros és zeneszerző először a rockzene világában, majd a jazz szabadabb, improvizatív műfajában kereste azokat az utakat, amelyek még ezeknek a kötetlenebb műfajoknak az íratlan szabályait is képesek áthágni. Az utcazenészként induló, majd jam-bandekkel turnézó zenész újító szerepe elvitathatatlan a szólógitározás történetében, amelyet új szintre emelt az általa kifejlesztett „tapping” technikával. Gyakorlatilag ez a leglátványosabb játszási technika, mikor is a pengetős kéz valamely ujja is a fogólapon marad: egyszerre két kézzel játszik a gitár nyaki részén, ráadásul rendhagyó hangolásban.  Stanley Jordan tavaly először koncertezett Magyarországon, most újra visszatért, ezúttal a fertőrákosi barlangszínházba.

 

A két nagyszabású produkció mellett júniustól szeptemberig hétvégenként többek között olyan előadásokat láthat a közönség a fertőrákosi játszóhelyen, mint a Macskák című musical a Madách Színházból, az Abigél és a Mágnás Miska az Operettszínházból, A muzsika hangja és a Van, aki forrón szereti a Pesti Magyar Színházból,  A szőke ciklon pedig a Játékszínből. Verdi Nabuccóját olasz nyelven a Kassai Állami Opera hozza el Fertőrákosra július elején. Magyar és német nyelven látható a Cigányprímás című operett a  Soproni Petőfi Színház és Operettvilág Együttes produkciójaként július közepén. A hónap végén a Gyöngyhajú lány balladája című táncos darab látható az Omega együttes dalaira építve. Az Experidance és a 100 Tagú Cigányzenekar szólistái A fergeteges című estjüket hozzák a barlangszínházba, ahol fellép Udvaros Dorottya, Hernádi Judit és Demjén Ferenc is. A Queen életműve előtt a Budapest Jazz Orchestra,  Wolf Kati, Csordás Levente és Kocsis Tibor tiszteleg.

 

A Páneurópai Piknik évfordulóján, augusztus 19-én Bolero címmel ünnepi hangversenyt tartanak a Soproni Liszt Ferenc Szimfonikus Zenekar közreműködésével.

 

A fertőrákosi barlangszínházban szeptember végéig összesen 32 előadásnapon 17 féle produkciót láthat a közönség.

 

http://sopron.e-cafe.hu/rovidurl/912
Hozzászólások:
A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges!
e-Cafe 1.7.1